22.12.08

Superstitionia Donensis

Dit is Sleutel 9 van de Schatkamer. De Schattenjacht start hier!


Sinds de dood van de Hollander, waren er nog heel wat mensen naar de Bergen van het Bijgeloof getrokken om de mijn te zoeken. Ze deden dat tegen een tempo van zo'n honderd per jaar. Het verhuren en verkopen van muilezels, wapens, munitie, proviand en gereedschap had de handelaars uit de streek rijker gemaakt dan al het goud dat ooit uit de Mijn van de Hollander te voorschijn was gekomen. Maar al die tijd was ze ook voor heel wat narigheid blijven zorgen.

Ik wist dat er nogal wat mensen spoorloos verdwenen waren tijdens hun zoektocht naar de mijn, maar ik had er geen flauw idee van dat het er zo veel waren geweest. Hier volgt een korte samenvatting:


1892.

Goudzoekers vinden de ruïnes van het oude Indiaanse gebouw, waar Old Snowbeard in een geheime gang dook om te ontsnappen aan zijn achtervolgers. Vier jaar nadien trekken twee van hen opnieuw het gebergte in. Zij keren niet terug.


1914.

Twee goudzoekers, bijgenaamd Goldlock en Silverlock, ontdekken de plek waar destijds don Miguel Peralta en zijn mannen door de Apachen werden afgeslacht. Ze vinden er een urne met goud. Waarde: $ 18.000.


1919. ONTDEKKING STANDBEELD IN RAVIJN!

Schatjagers herinnerden zich dat Old Snowbeard weleens over een 'stenen gezicht' sprak, dat zich vlak bij de mijn bevond. Met als gevolg dat een nieuwe golf avonturiers eensgezind in de richting stroomt van het ravijn dat nu bekend staat als Monument Canyon.


1927. Een zakenman uit New York trekt samen met zijn twee zonen het gebergte in. 'Wij wensen onze vakantie zo aangenaam mogelijk door te brengen,' verklaren zij, 'met een spannende speurtocht naar de Mijn van de Hollander.' In de buurt van Weaver's Needle laat een onbekende een lawine van stenen neerkomen op hun kamp.


1931. VERDWIJNING VAN ADOLPHE RUTH!


De zoon van Adolphe, Erwin, is dokter. In Mexico maakt Erwin kennis met een familie die luistert naar de naam Peralta. De dochter van de Peralta's is ernstig ziek. Alle Mexicaanse dokters hebben haar reeds opgegeven. Dokter Ruth slaagt er echter in het leven van het meisje te redden. De Peralta's weten dat Erwin zich interesseert voor antiek en zij tonen hem enkele oude familiesouveniers, waaronder een kaart van perkament. Uiteindelijk schenken de Peralta’s deze kaart aan de jonge dokter, bij wijze van dank voor de redding van hun dochter.

Erwin toont de kaart aan zijn vader, Adolphe. Die heeft net een artikel gelezen over de Mijn van de Hollander. Adolphe Ruth bestudeert de kaart nauwkeurig, dient zijn ontslag in, schaft zich een nieuwe T-Ford aan en rijdt naar de Superstition Mountains. Adolphe Ruth slaat alle goede raad in de wind. Het is zomer, de droogte en de hitte maken het tot regelrechte waanzin nù het gebergte in te trekken. Maar Adolphe Ruth koopt een stel muilezels, enige wapens en wat proviand. En daar gaat hij.

Het lijk van Adolphe Ruth wordt pas in januari 1932 gevonden, gedeeltelijk verborgen onder een dode boom. De uitrusting van de oude man is nog compleet, zijn revolver is geladen en zijn drinkbus nog voor de helft gevuld. Zijn dekens en zijn kleren, zijn notitieboekje... alles is aanwezig. Alleen de kaart van de Peralta's ontbreekt. Nochtans droeg hij ze altijd op zijn lichaam.


1937.

Guy Frinck baart opzien in Phoenix! Hij heeft immers goud gevonden in de Superstition Mountains!

'Hebt u misschien de Mijn van de Hollander ontdekt?' vraagt een journalist.

'Geen commentaar!' snauwt Guy Frinck hem toe.

Een jaar later wordt Guy Frinck in de Bergen van het Bijgeloof vermoord.


1947.

Ted Williams trekt het gebergte in voor een picknick. Als hij de volgende morgen nog niet terug is, gaan driehonderd agenten, spoorzoekers en vrijwilligers naar hem op zoek. Plotseling duikt een bestofte, uitgehongerde, rood verbrande Ted Williams voor hen op. Hij beeft als een riet en giechelt als een gek.

'Verdwaald!' brabbelt hij. 'Ging wat schuilen in een grot, hitte werd me te veel... maar kijk wat ik vond! Kijk! Kijk!'

Goud, inderdaad.

Wanneer men Williams vraagt waar die grot zich precies bevond, wordt hij opeens erg zwijgzwaam. Hij zal later nog vaak het gebergte in trekken, maar steeds stipt op tijd terug thuis zijn, voor het avondeten.


1948.

James Carvey onderneemt een zoektocht naar de Mijn van de Hollander. Een helicopter zal hem oppikken. De piloot is op de afspraak, maar Carvey niet. Zijn kamp blijkt al een paar weken verlaten, zijn proviand is onaangeroerd.

De gids Barney Barnard, die eerder al op zoek is gegaan naar de vermiste Guy Frinck, spoort nu James Carvey op. Zijn speurhonden vinden de slaapzak en de rugzak van Carvey. Vijftig meter verder steken ze klaaglijk jankend hun snuit in de lucht. Het spoor van Carvey lijkt in de lucht op te lossen.

Zijn lichaam wordt maanden later per toeval aangetroffen door een wandelaar, gebonden als een worst. De portefeuille van Carvey steekt nog in zijn zak, zijn geld en zijn identiteitspapieren zijn onaangeroerd.


1949. HOLLYWOOD WIJDT EEN FILM AAN DE MIJN VAN DE HOLLANDER! RADIO-UITZENDING OVER DE VLOEK VAN DE DONDERGODEN! NIEUW BOEK OVER DE SCHAT VAN OLD SNOWBEARD!


1951.

Een chirurg uit Oregon, een zekere dokter Burns, waagt zijn kans. Februari is de beste maand om rond te trekken in de Bergen van het Bijgeloof, dus vertrekt dokter Burns in februari. Gidsen vinden zijn lijk in een ravijn. Iemand heeft hem daarin geworpen, getuigen zij.

1952. MISTER KELLY VERMIST!

Agenten vinden geen Kelly, maar wel twee mannen uit Californië, die daarna op hun beurt spoorloos verdwijnen. Het skelet van Kelly zal pas twee jaar nadien teruggevonden worden.

1955. CHARLES MASSEY VERMIST!

De jager wordt opgespoord door de ervaren gids Barney Barnard en door deze gids aangetroffen met een kogel in het hoofd.

1957. VERLATEN KAMP MARTIN ZYWOTHO ONTDEKT!

Het lijk van de New Yorker, kogel in het hoofd, wordt een paar weken later gevonden door een groepje jagers.

1959.

Twee goed uitgeruste goudzoekers verdwijnen in de Superstition Mountains. Een paar maanden later wordt het lijk van één van hen gevonden. De andere blijkt zijn metgezel gedood te hebben en gevlucht te zijn naar Hawaii. Ze kregen ruzie over een goudklomp, die overigens geen écht goud bleek te zijn, maar ijzerpyriet.


Hoe wordt dit ijzerpyriet door ervaren goudzoekers genoemd? De uitdrukking bestaat uit twee woorden:


http://stadsspelen.blogspot.com/2008/12/?????-????.htmlGeen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails