1.8.08

Het levenselixir van Cagliostro

Eén van de gewiekste bedriegers die de wereld ooit heeft gekend, was zonder twijfel graaf Allessandro di Cagliostro. Of dit zijn echte naam was, weet eigenlijk niemand. Toen hij in Londen bekendheid verwierf, beweerde hij van Siciliaanse ouders te zijn en lange tijd in Egypte te hebben gewoond waar hij occulte wetenschappen bestudeerde.
Wat er ook van zij, di Cagliostro wist blijkbaar hoe hij de mensen moest aanpakken. Hoewel hij zelf echt niet zo’n schoonheid was, slaagde hij erin een beeldschoon vijftienjarig meisje te trouwen. Toen hij enkele jaren later in Londen het winnend getal in een loterij voorspelde, stond hij plots midden in de belangstelling. Iedereen wilde weten te komen hoe hij daarin geslaagd was…
Di Cagliostro genoot van de aandacht, maar omdat hij een dwangmatige reiziger was, trok hij na verloop van tijd toch verder naar Duitsland en naar Polen waar hij zichzelf voorstelde als een succesvol genezer. Zo verkocht hij op de markten ook een levenselixir. Hij werd daarbij perfect geholpen door zijn jonge bruidje die geregeld over haar zoon sprak. Vele mensen waren verbaasd dat zo’n jong meisje al een zoon had en toen ze het meisje vroegen hoe oud die zoon wel was, antwoordde ze dat hij er net 28 was geworden en dat hij bevorderd was tot kapitein in het Hollandse leger. Na zo’n mededeling vlogen de flessen levenselexir natuurlijk over de toonbank…
Ondanks al dat bedrog, bleef di Cagliostro’s faam steeds verder groeien. Hij kwam terecht in Parijs waar hij mysterieuze seances hield en beweerde in contact te staan met overleden beroemdheden als Julius Caesar en Alexander de Grote. Bij bosjes trokken de Parijzenaars naar deze ‘Egyptische seances’ waar lakeien rondliepen als Egyptische slaven en di Gagliostro altijd gehuld was in een zwart zijden gewaard met daarop rode hiërogliefen geborduurd.
Maar na verloop van tijd begon zijn aanzien te verminderen. Toen hij Rome bezocht, werd hij daar gearresteerd en - wegens zijn banden met de vrijmetselaars – van ketterij beschuldigd. Hij werd gevangengezet in een onderaardse cel waar hij op 28 augustus 1795 stierf.

QUIZ: Het elixir van de eeuwige jeugd en de Steen der Wijzen zijn twee "uitvindingen" die doorgaans in verband gebracht worden met een wel heel speciale soort wetenschappers. Hoe worden zij genoemd?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails