1.8.08

De verdwijning van Ambrose Bierce

De Amerikaanse journalist en schrijver Ambrose Gwinnet Bierce die in 1842 geboren werd en heel wat faam wist te verwerven omwille van de vlijmscherpe manier waarop hij corruptie en onbekwaamheid bij hooggeplaatste functionarissen aan de kaak stelde, schreef ooit een boek met als titel ‘Geheimzinnige verdwijningen.’ Op een zakelijke manier, die totaal verschillend was van de griezelverhalen die hij eerder ook schreef, probeerde hij allerlei feiten in verband met onverklaarbare verdwijningen op een rijtje te zetten.
Zo had hij het o.a. over de bizarre verdwijning van Charles Ashmore. De knaap die toen 16 was liep, op een winterse avond, naar buiten om water te halen uit een dichtbijgelegen bron. Toen hij niet terugkwam gingen zijn vader en zijn broer kijken waar hij kon zijn. Tot hun verbazing zagen ze dat de voetsporen in de sneeuw plots ophielden. De jonge Ashmore werd nooit meer gevonden, maar sommigen beweerden dan ze zijn stem nog maandenlang in de buurt van de bron konden horen.
Een leuk spookverhaal, zonder meer. Maar het boek van Bierce wordt heel wat boeiender als je bedenkt… dat hij zelf ook spoorloos verdween. In november 1913 trok hij immers naar Mexico om daar als journalist verslag uit te brengen van de oorlog die er woedde. Een maand later schreef hij nog een brief, maar nadien werd er nooit meer iets van hem gehoord.
Heel wat speculaties over zijn verdwijning deden al snel de ronde. Sommigen vertelden dat hij na een ruzie zou zijn terechtgesteld, anderen beweerden dan weer dat hij was overgelopen of zelfs scheep was gegaan naar Engeland.
Maar hoe het ook zij… één ding is wel een feit. Plots begon iedereen de boeken van Bierce te lezen op zoek naar aanknopingspunten wat er met hem gebeurd zou kunnen zijn. En zeggen dat die zelfde boeken tijdens zijn leven totaal geen succes hadden… Misschien een idee voor weinig succesvolle schrijvers?Quiz: Het beroemdste boek van Ambrose Bierce is misschien nog wel een bijzonder cynische verzameling citaten, quotes, bedenkingen, invallen, enz... Enig idee van de titel van dit boek?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails