1.8.08

De odyssee van Coghlan... en zijn doodskist die terugkeerde!

De acteur Charles Francis Coghlan werd geboren in 1841 op het eiland Prince Edward. Als jongeman sperlde hij al in Londen en in de loop der jaren wist hij zich een stevig reputatie als Shakesperare-vertolker op te bouwen. Hij werd zo beroemd dat hij ook in de Verenigde Staten ging spelen. Daar kwam hij tijdens een optreden in 1899 om het leven. Zo werd hij duizenden kilometers van zijn geboorteplaats begraven in een granieten grafkamer op het plaatselijke kerkhof van Galveston in Texas.
Nog geen jaar later werd Galveston getroffen door een geweldige orkaan die niet minder dan zesduizend doden eiste. Daarbij werd ook het kerkhof volledig overspoeld. De grafkamers werden vernield en de lijken werden met het water meegevoerd. Hoewel Coghlans kist met lood bekleed was en normalerwijze al snel zou zinken, trof hem hetzelfde lot. De kist werd door de West-Indische Golfstroom meegevoerd en niemand wist wat er van hem geworden was…
Tot een aantal vissers zo’n acht jaar later in de Golf van St. Lawrence hun netten uitgooiden en de kist opmerkten. Ze zat onder een dikke laag mosselen en het duurde dan ook een tijdje vooraleer die eraf geschraap was. Een zilveren plaat met daarop Coghlans naam kwam tevoorschijn.
De vissers konden hun ogen niet geloven. De St. Lawrencebaai was immers slechts enkele kilometers verwijderd van het dorp waar Coghlan was geboren en opgegroeid en waar hij zich altijd zo innig mee verbonden had gevoeld. Het leek er bijna op of Coghlans dode lichaam zelf een tocht van duizenden kilometer naar zijn geboortedorp had gemaakt.
Coghlan werd opnieuw begraven, in zijn geboortedorp en ditmaal… definitief. Naar het schijnt.

Quiz: Tot welke staat behoort het eiland Prince Edward waar Coghlan werd geboren?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails