10.10.07

Pithecanthropus

Ooit van Franck Klusky gehoord? Hij was niet alleen een Poolse dichter en bankier maar werd door sommigen ‘het grootste fysieke medium van de twintigste eeuw’ genoemd. Maar wat moeten we ons voorstellen van zo’n ‘fysiek medium’? Wel, volgens ‘kenners’, stond er tijdens de seances die Klusky hield altijd wel een kom met paraffinewas naast hem. Die werd op smeltpunt gehouden door ze op warm water te laten drijven. Als Klusky een geest opriep, en dat deed hij dus geregeld, vroeg hij die doodleuk om zijn hand of zijn voet of zelfs een gedeelte van zijn gezicht in de was te dopen en daarna in een kom met koud water te steken zodat de was kon stollen. En wat nog leuker was… De geesten deden dat nog ook! Als de vormen dan later met gips gevuld werden, kreeg men afgietsels van handen en voeten die aan geesten toebehoorden.
Klusky had trouwens nog meer trucs in zijn trukendoos steken! Zo liet hij tijdens zijn seances ook geregeld allerlei dieren verschijnen. 'Materialisaties’ noemde hij dit, een proces waarbij energie wordt omgezet in materie. Zo verschenen er geregeld eekhoorns, katten, honden en vogels in de kamer. Maar dé kroon op het werk was ongetwijfeld een schepsel dat door Klusky 'de Pithecanthropus' genoemd werd. Het was een grote, harige aapmens die zich knarsetandend door de kamer bewoog en tot afschuw van alle aanwezigen hun handen en gezichten probeerde te likken.
Hoewel Klusky toestond dat sommige onderzoekers tijdens de seances aanwezig waren, verbood hij anderen dan weer de toegang… Zou hij schrik gehad hebben dat een van hen de Pithecanthropus misschien zou ontmaskerd hebben. Wie weet was het schoonmoeder wel?

Quiz Vraag: Was het een mensaap, een mens of een aapmens? Dat was de vraag die de wetenschap zich stelde toen de wetenschapper die wij zoeken in 1894 zijn "Pithecanthropus erectus" aan het publiek presenteerde. Deze man groeide op in een tijd waarin de evolutie ter discussie stond. Hij werd in 1858 in Eysden, Zuid-Limburg geboren...

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails