25.8.07

Yogi

Door de televisie zijn de meeste mensen zo gewend geraakt aan allerlei sensationele dingen, dat ze niet vlug verwonderd meer zijn. Maar zet de strafste stoten van geoefende yogi’s even op een rijtje en zowat iedereen begint ongelovig met de ogen te knipperen…
Zo demonstreert een graatmagere anonieme Indiër in zijn onooglijke geboortedorp nog altijd zijn kunnen. Hij gaat plat op zijn rug in flinterdunne glasscherven liggen, waarna een paar omstanders een dunne sprei en wat planken over de man heen leggen. Ze zorgen ervoor dat de planken aan één kant op de grond en aan de andere kant op de borst van de man rusten. Dan rijdt een oude vrachtwagens vol passagiers langzaam de planken op. Terwijl de oude man nauwelijks enig teken van pijn toont, rijdt de vrachtwagen volledig over hem aan. Na de demonstratie staat de man op, veegt een paar glasscherven van zijn rug en wandelt doodgemoedereerd weg.
Hoe sterk ook, toch is dit maar één klein voorbeeld dat bewijst welke ongelooflijke controle yogi’s over hun lichaam hebben. In de Himalaya hurken studenten in tummo (een soort yoga dat zich bezighoudt met lichaamswarmte) naakt in het sneeuwlandschap neer om dan druipnatte lakens om hun lichaam te hangen. Meester in tummo ben je pas wanneer je erin slaagt drie natte lakens in één nacht door de warmte van je eigen lichaam te laten drogen. Tot het zover is, kan de hoeveelheid gesmolten sneeuw tijdens een bepaalde periode al iets vertellen over de bekwaamheid van de kandidaat-yogi.
Maar nog sterker wordt het wanneer yogi’s zich zonder meer levend laten begraven. Zo’n ‘begrafenis’ werd in 1938 bijgewoond door de Britse kolonel Sir Claude Wade, dr. Janos Honiberger en de Britse consul in Lahore die alle drie hun verhaal onder ede bevestigden. Zij vertelden stuk voor stuk hoe een yogi met de naam Haridas gedurende veertig dagen in een kist met een hangslot erop in een graf begraven werd. De dagen voor de begrafenis had Haridas enkel wat melk gebruikt. De dag zelf at hij niets maar voerde een soort reinigingsritueel uit waarbij hij een lange reep stof doorslikte. Die moest naar eigen zeggen eerst alle onzuiverheden in gal en maag opzuigen. Daarna werden alle lichaamsopeningen met was verzegeld en werd Haridas’ tong opgerold om zijn keel af te sluiten.
Na veertig dagen werd de kist terug uit het graf gehaald. Een assistent waste de yogi met warm water, verwijderde de was en wreef zijn schedel in met warme gist. Hij rolde de tong terug uit en masseerde het lichaam met boter.

QUIZ VRAAG: Hoeveel minuten duurde het ongeveer, volgens getuigen, voordat de yogi weer volledig de oude was?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails