25.8.07

Op 1 april stuur je de gekken waar je wil...

Je kent ze wel, de 1 april grappen waarbij mensen erop uitgestuurd worden om kopnageltjes zonder kop, de levensbeschrijving van de Heilige Geest of een kilogram knoopsgaten te gaan halen… Maar hoe kwam het gebruik om mensen voor de gek te houden tot stand?
Daarvoor moeten we teruggaan tot 1 april 1572. Die dag verloor Alva, de Spaanse bezetter, de slag om de Nederlandse stad Den Briel. Er is trouwens nog altijd een spreekwoord dat daarnaar verwijst. (*)
Maar mogelijk zijn er ook andere oorzaken te vinden. In 1582 besliste paus Gregorius immers dat het jaar niet langer op 1 april maar op 1 januari zou beginnen. Toch waren er nog altijd mensen die elkaar op 1 april een gelukkig nieuwjaar bleven wensen. Ze hielden elkaar dus voor de gek, zoals wij nu nog altijd proberen te doen.
En er is zelfs een verklaring die nog uit de Romeinse mythologie stamt… Op 1 april werd bij de Romeinen immers het feest van Fortuna Virilis gevierd, een mannelijke godheid. Die dag werden alle openbare badinrichtingen ook voor vrouwen opengesteld en die vrouwelijke ‘vissen’ – aprilvissen dus – zouden zich toen zo geamuseerd hebben dat daar op 1 april nog altijd grapjes over gemaakt worden.
Hoe het ook zij, naast vele flauwe grappen werden er op 1 april in de loop van de jaren toch ook heel wat leuke aprilvissen te water gelaten. Onze persoonlijke top drie?
Op drie: 1 april 1973. Gazet van Antwerpen meldt dat de Antwerpse Zoo moet afgebroken worden en dat al wie dat wenst een diertje kan komen halen. Korte tijd later drummen honderden dierenliefhebbers voor de poorten van de Zoo samen…
Op twee: 1 april 1977. De Britse krant ‘The Guardian’ wijdt een heel katern aan de tiende verjaardag van de San Seriffe-eilandengroep. Heel wat mensen hebben het boeiende artikel van de eerste tot de laatste letter verslonden. Er was maar één probleem: de San Seriffe-eilandengroep bestaat helemaal niet!
Op één. 1 april 1969. Onder de zuinige Nederlanders bevinden zich heel wat ‘zwartkijkers’, mensen die het inmiddels afgeschafte kijk- en luistergeld niet betaalden. De Nederlandse radio bericht dat die zwartkijkers niet kunnen worden opgepakt als ze hun televisietoestel volledig in aluminiumfolie verpakken. Het resultaat laat zich raden: enkele uren later was in heel Nederland nergens nog een velletje aluminiumfolie te vinden!

QUIZ VRAAG: Geef ons het spreekwoord dat naar deze historische gebeurtenis verwijst.

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails