25.8.07

De Guillotine

Toen de Franse dokter Guillotin zo’n twee jaar na de bestorming van de Bastille, zijn ‘onthoofdingsmachine’ aan de Franse revolutionairen voorstelde, maakte hij er een reclamepraatje bij. ‘Door deze machine hoeft de veroordeelde absoluut niet te lijden bij de terechtstelling!’ zei hij. ‘Hij zal niets anders voelen dan slechts heel even een gevoel van kilte bij de hals.’
Guillotin had blijkbaar het gat in de markt gevonden. Binnen de kortst mogelijke tijd kende zijn guillotine een enorm succes. Bij duizenden stroomden de wraakzuchtige burgers van Parijs toe om de bijna dagelijkse executies bij te wonen. Ze bedachten zelfs een naam voor het geheel: de rode mis!
Zij die het gebeuren van dichtbij wilden meemaken, moesten een fiks bedrag neertellen om op de ongemakkelijke houten bankjes rond het schavot te kunnen plaatsnemen. Toch kon dat sommigen er niet van weerhouden dagelijks op post te zijn.
De vaste klanten – meestal vrouwen, het moet gezegd – namen zelfs hun breiwerkje mee om in afwachting nog een sjaaltje of wat sokjes voor de kinderen te maken. Tot het karretje met de terdoodveroordeelden over de kinderkopjes kwam aangerateld. Dan werden de breiwerkjes opzij gelegd en steeg er een stormachtig geroep en applaus uit de menigte op.
Ondanks alles wisten sommige ongelukkigen zich op een merkwaardige manier te beheersen. Zo bleef de politicus Saint-Just, die samen met Robespierre terechtgesteld werd, temidden van die joelende volksmenigte rustig in zijn boek van Seneca lezen. Toen het eindelijk zijn beurt was, nam hij een bladwijzer, stak die voor de ogen van het verbouwereerde publiek op de plek waar hij met zijn lectuur gekomen was, en begaf zich waardig en statig naar de valbijl.
Hoe populair de guillotine wel was, blijkt uit het feit dat er in 1794, drie jaar nadat Guillotin het toestel geconstrueerd had, ook een mini-guillotine voor kinderen op de markt gebracht werd. Het speelgoed zag er net zoals het origineel uit, en er werden ook rijkelijk geklede poppetjes bij geleverd van wie de hoofdjes van het lichaam gescheiden konden worden. Eén verschil met de werkelijkheid was er wel: deze hoofdjes konden er door het kind in kwestie opnieuw met de hand worden aangezet.


Quiz Vraag: De namen van het Franse koningspaar dat terechtgesteld werd met de guillotine?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails