13.7.07

Dagobert, de gangster

In een van de verhalen van Donald Duck staat beschreven hoe oom Dagobert zijn geld vervoert met een miniatuurtreintje. Leuk, maar wie kon vermoeden dat zo’n onschuldig kinderverhaaltje ook een gangster zou kunnen inspireren?
Toch was dat het geval. Dagobert was een van de meest merkwaardige afpersers die Duitsland ooit gekend had. Zijn avonturen zijn zo ongelooflijk en hilarisch tegelijk dat je er best een film van zou kunnen maken.
Het begon allemaal op 13 juni 1992. Die dag liet Dagobert een springlading ontploffen in een warenhuis in Hamburg. Hij dreigde ermee dat opnieuw te doen, tenzij hij van het warenhuis een boel geld kreeg. Daartoe gaf hij keer op keer een heel reeks bizarre instructies. Het rare was echter dat er al altijd wel wat fout liep, zodat enerzijds het geld nooit overhandigd kon worden, maar Dagobert anderzijds ook altijd buiten schot bleef.
In augustus 1992 gooide de politie een zak uit een rijdende trein. Naast wat namaakgeld zat er verf in, waarmee de wachtende afperser bespat zou worden. Dat gebeurde ook, maar toen Dagobert er op een fiets vandoor ging, had de politie het nakijken. Een andere keer gleed een politieagent die op het punt stond Dagobert te pakken dan weer uit in een hondendrol…
Geleidelijk aan liet Dagobert zich meer en meer door Donald Duck inspireren. Op 22 januari 1993 stopte de politie op zijn instructie een fortuin aan bankbiljetten in een met batterijen uitgerust bakje dat door een bosrijke omgeving over een treinrail naar de afperser zou razen. Terwijl dat gebeurde, snelde een agent op een parallelweg naast het bankje mee. Maar halverwege ontspoorde het uitvindsel en Dagobert kon zich weer tijdig uit de voeten maken.
En zo ging het maar door… Dagobert droeg de politie op om geld in een bak met strooizand te leggen. De politie stopte een zendertje in het pak, in de hoop dat dit hen op het spoor van de afperser zou brengen. Maar Dagobert had op voorhand de bodem uit de kist gezaagd en zat verstopt in een rioolput. Op die manier slaagde hij erin via de rioolgangen te ontsnappen. Eerder haalden de neefjes van Donald Duck ook al eens een soortgelijk truc uit.
Toen de Duitse politie hem op 22 april 1994 eindelijk te pakken kreeg, reageerden Dagoberts buren heel verwonderd. ‘Nooit gedacht dat hij zoveel technisch vernuft bezat, want hij kreeg zijn auto altijd pas na drie keer starten aan de praat’.

Quiz Vraag: Hoe luidden de namen van de drie neefjes van Donald Duck?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails