24.1.07

Assepoester

We kennen allemaal het verhaal van de prins die het glazen schoentje van Assepoester vindt en zijn knechten het hele land door stuurt om op zoek te gaan naar de eigenares. Maar weinig mensen weten dat de zeventiende eeuwse Franse auteur van dit sprookje, Charles Perrault, zich voor dit verhaal inspireerde op een geschiedenis die al in de vijfde eeuw voor Christus door de Griekse schrijver Herodotus op papier werd gezet. Eigenlijk is Assepoester dus een verhaal van alle tijden.
In zijn verhaal vertelde Herodotus over Rhodophis, een knap volksmeisje dat in een dorp aan de oevers van de Nijl woonde. Op een dag wordt haar sandaaltje, dat ze verloren heeft, door een arend meegenomen, die het in de buurt van de stad Memphis uit zijn klauwen laat vallen. Farao Mycerinus, een rechtvaardig en goed heerser, vindt het sandaaltje en geeft zijn dienaars de opdracht een afgietsel van het schoentje te maken en in heel zijn rijk de eigenares ervan te zoeken. In het dorp waar Rhodophis woont, vinden de dienaars een identiek sandaaltje. Een oude man vertelt dat het van een jong meisje was dat kort daarvoor samen met een boel andere bewonders door rovers werd ontvoerd. De farao besluit daarop zijn wachters achter de rovers aan te sturen, en zij slagen erin de rovers gevangen te nemen en de dorpelingen te bevrijden.
Rhodophis wordt bij de farao gebracht, en zoals het in alle ontroerende liefdesverhalen gaat, raken die twee al vlug smoorverliefd op elkaar en besluiten ze samen door het leven te gaan. Het geluk van het jonge paar is echter van korte duur, want farao Mycerinus sterft jong. Als eerbetoon aan haar man besluit Rhodophis een piramide op te richten, die van Gizeh - een kleine piramide, maar ook een heel sierlijke. Wanneer Rhodophis sterft, wordt zij daar bij haar man bijgezet.
In de negentiende eeuw ontdekten archeologen de sarcofaag. Die bleek al geplunderd te zijn, maar het verhaal van Rhodophis bleef wel bewaard dank zij de Griekse schrijver Herodotus, en het leeft tot op de dag van vandaag nog altijd voort in het verhaal van Assepoester, dat we dan weer te danken hebben aan een zeventiende eeuwse sprookjesschrijver...

Quiz Vraag (Alle Leeftijden): ... die luisterde naar de naam?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails