13.9.06

De profeet van Hitler


In de lente van 1933 werd in een bosje in de buurt van Berlijn het lijk gevonden van de toen in heel Europa bekende variété-artiest Erik Jan Hanussen. Hij was afgemaakt met drie pistoolschoten. Tot op de dag van vandaag weet men nog altijd niet goed waarom hij vermoord moest worden en wie de daders waren.


We weten wel wié Erik Jan Hanussen was. Hij begon zijn carrière als dierentemmer, was ook een tijdje operazanger, deed wat aan goochelen… en was daarbij vooral een begenadigd acteur. Zijn carrière nam pas echt een hoge vlucht toen hij zich tijdens de jaren twintig begon uit te geven voor een helderziende, een hypnotiseur en een toekomstvoorspeller. Hij gaf in heel Europa spraakmakende shows, waarin hij deftige heren al eens liet kakelen als een kip en vervolgens een ei leggen, terwijl hij in de coulissen hun echtgenote verleidde. Erik Jan Hanussen maakte zich dan ook een boel vijanden, en dat verbeterde er niet op toen hij door zijn exuberante levensstijl ook nog eens een boel schulden begon te maken. Hij hield er immers niet alleen enkele villa’s, een Bugatti – zo’n beetje de Ferrari van die jaren – en een jacht op na, maar ook een massa dure minnaressen.
Sommige mensen geloven dat het motief voor de moord op Hanussen en dus ook de dader in die richting gezocht moeten worden. Anderen wijzen erop dat Erik Jan Hanussen alleen maar een artiestennaam was en dat hij in werkelijkheid Herschel Steinschneider heette. Erik Jan Hanussen was met andere woorden een jood, maar in het Duitsland van de vroege jaren dertig bleef dit natuurlijk beter geheim.
Hanussen zou in de jaren twintig zelfs bevriend geworden zijn met Adolf Hitler, toen nog een rijzende politieke ster. De beide mannen waren op dezelfde dag en in hetzelfde jaar geboren – dat smeedt een band, volgens astrologen – en ze liepen elkaar tegen het lijf tijdens een privé-show van de variété-artiest. Hanussen zou Hitler toen gezegd hebben dat hij, als hij het echt wilde maken in de politiek, dringend op een behoorlijke manier moest leren spreken. En de variété-artiest heeft de latere Führer daarop enige acteerlessen gegeven – wij zouden het nu medaitraining noemen.
Er zijn foto’s bekend waarop we zien hoe Hitler de theatrale poses aanneemt die ook Hanussen op het toneel vaak aannam, en Hitler nam ook de typische stembuigingen en intonaties van Hanussen over. Maar toen kwam Hitler in Duitsland aan de macht en zou hij ook vernomen hebben dat Hanussen een jood was. Als het ooit bekend werd dat Adolf Hitler zijn doorbraak in de politiek onder meer te danken had aan de lessen van een joodse goochelaar, dan zou dit een ware ramp betekend hebben voor de Führer. In dat geval was het misschien maar beter Erik Jan Hanussen te laten vermoorden…

QUIZ VRAAG (12+): In welk jaar kwam Hitler in Duitsland aan de macht?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb er een boek over gelezen en alle info hier klopt, doe zo voort!

Anoniem zei

ik heb er verhaal over gelezen dat gebaseerd is op de feiten , en die feiten staan hier perfect voorgesteld !!

Anoniem zei

ik heb er ook een verhaal over gelezen (nl. In het teken van de Ram Guy Didelez en Patrick Bernauw)
en dat boek is gebaseerd op de feiten met een fictieve verhaallijn en de feiten komen overeen met etgeen hierboven weerspiegeld wordt dus zullen deze feiten inderdaad wel correct zijn !!!

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails