16.8.06

Merkwaardige hulpstukken bij muziekinstrumenten

Er bestaan niet alleen zeer vreemde muziekinstrumenten. Er bestaan ook hoogst merkwaardige hulpstukken bij muziekinstrumenten. Hier volgen enkele voorbeelden, die bedacht werden aan het eind van de negentiende eeuw, en die steeds te maken hebben met piano's…
Een werktuigkundige uit Marseille, een zekere Augustin Lagarrige, vond een toestel uit waardoor de pagina's van muziekpartituren automatisch konden omgeslagen worden. Bij een piano hoefde de pianist dan alleen maar met zijn knie tegen een hefboom te drukken, waardoor een ingewikkelde machinerie in werking werd gezet, die ervoor zorgde dat het blad werd omgeslagen, zonder dat de pianist daarvoor zijn handen hoefde te gebruiken of de hulp van iemand anders moest inroepen.
Ene Benjamin Atkins uit Cincinnati in de Verenigde Staten verkreeg dan weer een octrooi op een toestel, dat hij ontworpen had om de vingers van een pianospeler tot aan het tweede kootje horizontaal te houden. Het doel van deze 'vingersteun voor pianisten' was de aanslag te verbeteren en de vingervlugheid te bevorderen. Bij mijn weten is deze vingersteun voor pianisten echter ook al geen groot succes geworden.
Het leukste hulpinstrument voor pianisten werd niet uitgevonden met musici in het achterhoofd, maar om snorrendragers te plezieren. De heer Randolph uit New York had namelijk opgemerkt dat mannen met weelderige snorren al eens veel moeite moesten doen om hun soep op een min of meer beschaafde wijze te nuttigen, zonder dat er dus vanalles aan de snorharen bleef hangen. Daarom ontwierp hij een snorbeschermer: een plaat van hard rubber, aangepast aan de vorm van de bovenlip, die de snor ervan moest weerhouden aan het eten en drinken deel te nemen. De snorbeschermer had twee gebogen uitsteeksels die erop gemaakt waren om in de neusgaten te gaan en zich om het tussenschot van de neus te klemmen. Het apparaat schijnt ook zijn diensten bewezen te hebben bij het kussen, al heb ik daar zo mijn twijfels bij.
Nu had deze uitvinder ook nog gemerkt dat bepaalde pianisten al eens last hadden om een noot te spelen die zich zo ongeveer in het midden van hun klavier bevond, als hun beide handen zich voor de rest aan de uiteinden van het klavier hoorden te bevinden. Daarom ontwierp hij een langwerpig uitsteeksel dat op de snorbeschermer kon gemonteerd worden, en dat de pianist die dat wenste in staat moest stellen deze noten te bereiken waar hij met de vingers van zijn beide handen niet bij kon…

Quiz Vraag (10+): Wie vindt het origineelste hulpstuk bij een muziekinstrument naar keuze uit?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails