16.8.06

Heliogabalus


Qua wreedheid en extravagante levensstijl, zo denken we, kon geen enkele Romeinse keizer onderdoen voor keizer Nero. Terwijl hij Rome in brand liet steken, zou hij op zijn luit gemusiceerd hebben. En hij zou ook nogal wat Christenen voor de leeuwen geworpen hebben. Maar keizer Nero is duidelijk het slachtoffer geworden van zijn imago: hij heeft Rome niet in brand laten steken, maar zelfs nog geholpen met het blussen van de brand, en hij heeft ook nooit Christenen voor de leeuwen laten werpen. Maar hij zong wel verschrikkelijk slecht.
Nee, de Romeinse keizer van wie men vroeger heel zeker wist dat hij even wreed was als zijn imago liet uitschijnen, heette Heliogabalus. Niemand durfde te bedanken voor een uitnodiging om te dineren met Heliogabalus, maar het minste waarop je als zijn gast mocht hopen was een hoogst onaangename avond, en het ergste een bijzonder onprettige dood. Heliogabalus vond het heerlijk de zeven dikste mannen van Rome te eten te vragen en hun aanligbedden met luchtkussen vervolgens lek te prikken, zodat ze spartelend op de vloer belandden. Maar het was ook mogelijk dat het voedsel dat je voorgezet kreeg, gemaakt was van gemalen glas, marmer of ivoor, of dat je spinnen of leeuwenmest in je gebakjes aantrof. Wie niet alles opat, werd ter dood gebracht. Wie in slaap viel, kon best weer wakker worden in een zaal vol luipaarden.
Heliogabalus was gek op dieren. Vaak werd zijn wagen getrokken door herten of tamme tijgers, maar hij kon best ook op een plechtigheid arriveren in een kruiwagen, getrokken door naakte vrouwen. Zijn slaven gaf hij nogal eens opdracht schorpioenen of giftige slangen naar zijn hovelingen te sturen. Eens had hij het schijnbaar aardige idee rozenblaadjes over zijn gasten te laten uitstrooien. Hij gebruikte er echter zoveel dat sommigen stikten.
De schatkist werd geplunderd door zijn extravagante levensstijl en de Romeinen konden zijn gevoel voor humor ook niet echt delen. Hij werd dan maar in opdracht van zijn eigen grootmoeder door zijn eigen lijfwachten vermoord. Hij was toen net zeventien geworden.

Quiz Vraag (18+): Van wanneer tot wanneer regeerde keizer Heliogabalus over het Romeinse Rijk?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails