19.6.06

Vrijdag de dertiende


De Orde van de Tempeliers werd opgericht in het begin van de 12de eeuw door vooral Franse edelen, en moest de belangen van het westen veilig stellen in het oosten. De Orde kreeg in de Heilige Stad Jeruzalem een onderkomen in de Tempel van Salomon, vandaar de naam.
De ridder-monniken in de witte mantels met het rode kruis speelden een belangrijke rol tijdens de kruistochten, niet alleen als militairen, maar ook als bankiers bijvoorbeeld. In het begin van de 14de eeuw was de glorieuze periode van de kruisvaarders achter de rug, maar ondertussen hadden de Tempeliers wél een ongeëvenaarde economische en militaire macht uitgebouwd. In heel Europa bezaten ze vestigingen. Hun hoofdkwartier bestond uit een burcht in het hart van Parijs.
De macht en de rijkdom van de Tempel, bij wie heel wat koningen in het krijt stonden, staken de ogen uit van de toenmalige paus en van de Franse koning Filips II. In stilte beraamde Filips de Schone een plan dat de macht van de Tempeliers zou breken en hun rijkdom in zijn handen en in die van zijn collega's zou doen overgaan.
Overal in Europa moesten de ridder-monniken, nietsvermoedend vloekend en zuipend als echte Tempeliers - zoals de uitdrukking het wil -, door soldaten van de plaatselijke koningen in hun vestigingen gearresteerd worden. Om effectief te zijn, diende dit te gebeuren op één en dezelfde dag: vrijdag de 13de oktober van het jaar 1307.
Dank zij de medewerking van de paus kon er gemakkelijk een valse aanklacht in elkaar geflanst worden. De ridders zouden beschuldigd worden van de meest monsterachtige ketterijen en de ondervragingstechnieken van die dagen stonden borg voor snelle bekentenissen.
Het plannetje van Filips en zijn kompanen lukte wonderwel, en zowat alle Tempeliers werden vervolgd, gemarteld, in de ban van de kerk geslagen of op de brandstapel gezet. Hun invloed op de ontwikkeling van het westen was enorm geweest, vandaar dat vrijdag de dertiende sindsdien is uitgegroeid tot de ongeluksdag bij uitstek...

Quiz Vraag (12+): De naam van de paus die de Tempeliers in de ban van de kerk sloeg?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails