4.6.06

Tot wat een ongeneeslijke vorm van poetsziekte lijden kan...

Kleine oorzaken kunnen soms grote gevolgen hebben. Neem nu mevrouw Galton. Als Victoriaanse dame van stand, kan zij beschikken over een hele vloot dienstmeiden. Maar tot ergernis van haar man lijdt zij aan een ongeneeslijke vorm van ‘poetsziekte’.
Meneer Galton mag zich alleen op pantoffels voortbewegen door zijn huis, en dan nog blijft mevrouw paraat om mogelijke sporen van zijn voortgang te verwijderen. Geen pluisje ontsnapt aan haar alziend oog. Meneer Galton heeft nauwelijks de kans gekregen de as van zijn vers aangestoken sigaar in de asbak te tippen, of mevrouw Galton heeft deze asbak al geleegd in de vuilnisemmer.
Wat meneer Galton nog het meest stoort, is de onhebbelijke gewoonte van mevrouw om ook zijn glas sherry met een doekje schoon te maken, zodra hij zijn lippen aan het glas heeft gezet of er zelfs alleen maar zijn vingers rond heeft gesloten. Volgens mevrouw laten ook fris gewassen vingers immers nog lelijke afdrukken achter op het glas. Het ergste is, dat mevrouw Galton ook tot deze praktijk overgaat in het bijzijn van vrienden van meneer, en met hun glazen als lijdend voorwerp.
Op een avond leidt de poetsziekte van mevrouw tot een verhitte discussie met meneer. Mevrouw haalt er de glazen van zijn vrienden bij, als bewijskracht voor haar betoog dat vingers lelijke afdrukken achterlaten op glazen. Ze houdt de glazen demonstratief naar het licht en nu moet meneer Galton het ook toegeven. Er staan inderdaad duidelijk zichtbare vingerafdrukken op de glazen. Ze zijn zelfs zo goed zichtbaar, dat hij kan zien dat ze allemaal van elkaar verschillen.
Korte tijd later, in 1896 om precies te zien, baseert het eerste land zich voor het identificeren van misdadigers op vingerafdrukken. Of hoe poetsziekte heeft geleid tot de geboorte van de vergelijkende dactyloscopie, uitgevonden door Henry Galton...

Quiz Vraag (12-18): Welk land voerde als eerste de vergelijkende dactyloscopie in voor het identificeren van misdadigers?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails