19.6.06

Het droevig lot van een alchemist...


In de zestiende eeuw was de edele kunst van de alchemie zeer populair bij de Europese vorsten. Begrijpelijk, aangezien alchemisten beweerden dat ze lood in goud konden veranderen. Sommigen onder hen zouden tijdens hun experimenten ook een levenselixir gevonden hebben, dat de eeuwige jeugd schonk.
Georg Honauer was zo'n alchemist. Op uitnodiging van hertog Friedrich van Württemberg kwam hij naar diens hof. De hertog had namelijk het idee opgevat dat hij in de alchemie een oplossing kon vinden voor zijn financiële problemen.
Waarschijnlijk was Honauer niet zo zeker van zijn stuk, want hij strooide wat goudstof dat hij had meegebracht in het mengsel dat uit zijn smeltkroes opborrelde. Daarna vroeg hij de hertog een grote som geld om een heus laboratorium te bekostigen.
‘Geen probleem,’ zei de hertog, ‘maar dan wil ik toch eerst nóg een bewijs dat je een echte alchemist bent en geen vingervlugge goochelaar.’
En hij onderwierp Honauer aan een tweede proef. Deze keer slaagde die erin een grote kist met een geheim vak in zijn laboratorium binnen te smokkelen. Toen de hertog het vertrek zorgvuldig had vergrendeld voor de omzetting van enkele ponden onedele metalen in goud, wist een handlanger van Honauer uit de kist te kruipen en het benodigde goud in te smeltkroes te doen.
Op die manier werd Honauer aangenomen als de privé-alchemist van de hertog. Dom was die hertog echter niet, want hij liet zijn alchemist dag en nacht bewaken. Dat werd Honauer ten slotte fataal. Toen de hertog van hem eiste twee en een halve ton ijzer om te zetten in goud, slaagde hij niet.
Op een vroege ochtend in het voorjaar van 1597 liet de hertog zijn falende alchemist ophangen.
De galg was gemaakt van het ijzer dat Honauer niet had kunnen omzetten in goud, en dat de hertog – fijnzinnige als hij was - had laten vergulden met een dun laagje bladgoud...

Quiz Vraag (18+): Alchemisten zijn op zoek naar een steen. Wat is de naam van deze steen?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails