27.5.06

Spoken met gevoel voor humor, in het land van Nessie

Als we aan Schotland denken, denken we niet alleen aan Nessie, het Monster van Loch Ness... Want Schotland is ook bij uitstek het land van de spoken. Sommige exemplaren leggen zelfs enig gevoel voor humor aan de dag...
Zo is er bijvoorbeeld het spook van Caldenoch Castle, dat het gemunt heeft op grootmoeders. Menige oma werd al door het spook overvallen, ontkleed, naar een schuur gesleept en daar gewassen. Geheel uitgeput en totaal verbijsterd trof men daar de dag nadien dan het naakte, bibberende oudje aan.
Of er is de zogenaamde Zwarte Kolonel van Inverey, het spook van een legendarische Schotse oorlogsheld, dat in vol ornaat placht rond te dwalen in Braemar Castle - ooit door hem zelf in brand gestoken opdat het niet in de handen van de vijand zou vallen. In dat ronddwalen kwam verandering met de komst van de televisie. Plotseling kon de kijker in de grote stoel dan de imposante gedaante van de Zwarte Kolonel ontwaren. Was het programma goed, dan bleef hij meekijken. Was het niet de moeite waard, dan was de stoel al gauw weer leeg.
In een Schots blad stond de volgende anecdote te lezen:
Een Amerikaanse dame bezocht eens een beroemd Schots spookslot. Ze werd rondgeleid door een vriendelijke Schot en aan het eind vroeg zij of het nu werkelijk spookte in het kasteel.
"Och mevrouw," haalde de man de schouders op, "ik ben hier al meer dan 500 jaar en ik heb nog nooit een spookverschijning gezien."
Quiz Vraag (10-12): Vertel jij hier een waar gebeurde spookachtige anecdote uit Schotland?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails