25.5.06

De Lachende Boeddha

Een echtpaar doet een dure cruise en als ze aanleggen in Japan ziet mevrouw een boeddha achter een raam op een kussen zitten lachen. Het is een beeldje dat Ho-Tei voorstelt, de god van het geluk. Morgen zetten ze koers naar Manilla en mevrouw wil van iedere halte tijdens hun cruise een souveniertje meebrengen naar huis, en dus schrijft meneer een cheque uit. Het beeldje is overigens erg goedkoop, hoewel het uit onvervalst en bijzonder oud, crèmekleurig ivoor is vervaardigd. Volgens de verkoper zal de Lachende Boeddha hen alvast een goede reis bezorgen.
Aan boord van hun schip bergt mevrouw het beeldje zorgvuldig op in haar koffer. En dan begint de ellende: kiespijn. Eerst mevrouw, daarna meneer.
Pijnstillers helpen niet en volgens de tandarts scheelt er niets aan hun tanden. Toch zet hij zijn boor tegen de zeurende kies van mevrouw… en de boor slipt en gaat dwars door de zenuw heen. Meneer vindt het nu toch wel beter een tandarts aan wal te raadplegen. Maar wat gebeurt er? De pijn gaat over zodra ze een voet aan de grond zetten…
Zodra ze teruggekeerd zijn op het schip, begint de ellende echter opnieuw. Volgens meneer is het begonnen toen mevrouw Ho-Tei in hun koffer stopte. De pijn houdt op als ze het schip verlaten en keert er samen met hen weer terug. Dus zet mevrouw de Lachende Boeddha maar buiten op de gang, in een schoendoos. En de pijn gaat inderdaad over. Tijdens de rest van de reis hebben meneer en mevrouw niet de minste last meer van kiespijn.
Terug thuis vraagt meneer aan een specialist in oosterse toestanden wat hij nu eigenlijk met dat beeldje moet aanvangen. De man vertelt hem dat Ho-Tei een tempelgod is, en dat hij dus een ziel heeft meegekregen. Hij wijst een gat beneden in het beeldje aan: daar bevindt zich de ziel van Ho-Tei. Aan de gelovige die hem de nodige eer bewijst, zal Ho-Tei geluk en voorspoed schenken. Maar de ongelovige, die wordt gestraft. En vaak spreekt de ziel van zo’n tempelgod door het materiaal waaruit het beeld werd vervaardigd. De beeldhouwer heeft voor dit beeldje de rotte slagtand van een olifant gebruikt. Het gat onderaan is niks anders dan de holte van de tandzenuw. ‘Had meneer soms te lijden van kiespijn?’ vraagt de expert lachend. Meneer knikt… en lacht groentjes…
Quiz Vraag (10-12): ... als?

Geen opmerkingen:

Zoeken in deze blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails